Számos ok vezethet cégeladáshoz, azonban mind az eladónak, mind a vevőnek elengedhetetlen, hogy tisztán lássa a teljes folyamatot, és a megvalósításhoz olyan szakembereket, például ügyvédet válasszon, aki megfelelően viszi végig az ügyletet. Lássuk a cégeladás menetét!

Vajon mely okokból dönt egy cégtulajdonos az eladás mellett?

Saját cégtől megválni sokszor nehéz döntés, azonban ha már megszületett az elhatározás, nem érdemes halogatni a konkrét lépéseket, előbb azonban lássuk, mely okok vezethetnek a cégeladáshoz:

  • előállhatnak olyan személyes okok, amelyek ellehetetlenítik a folytatást (például: súlyos betegség, nyugdíjazás, válás, a tervek vagy a családi körülmények nagymértékű változása);
  • nagymértékű piacvesztés (például a vásárlói igények vagy a piaci környezet változása miatt);
  • ki nem fizetett tartozás vagy peres eljárás;
  • a kezdeti tervek túlzottan optimisták voltak vagy az adott projekt befejeződött, így már a cég nem folytat tevékenységet;
  • más okból szűnt meg a cég tevékenysége vagy vesztegséges a működése;
  • lehet oka az eladásnak a portfólió-szűkítés (vagy épp a -bővítés);
  • végül lehet a döntés anyagi természetű is: egy sikeres cég eladása nagy haszonnal járhat, de a tőkeszükséglet is vezethet ilyen döntéshez.

A fenti felsorolás után sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért érné meg bárkinek ilyen céget venni? Több oka is lehet a vevőnek, például komoly tapasztalattal rendelkezik a peres eljárások végigvitelében vagy a követelések behajtásában, esetleg jó néhány éve működő vállalkozásra van szüksége, amely egy hitelfelvételnek vagy egy pályázatnak elemi feltétele lehet.

A cégeladás menete

Ha megszületett az elhatározás, a társaság legfőbb döntéshozó szerve meghozza az erről szóló határozatot, majd a céget fel kell készíteni az eladásra. Ennek kezdőlépése az átvilágítás, majd az esetlegesen hiányzó számviteli, adózási, adminisztratív teendők elvégzése, a dokumentumok és az ajánlati dokumentáció előkészítése és a cég értékének meghatározása, valamint a vevőkeresés.

A cég tulajdonrészének átruházása visszterhes ügylet, amelynek ellenértékeként a legtöbb esetben a pénz jelenik meg, de ezen kívül lehet más is, ami a vevő számára értéket képvisel, mondjuk értékpapír, járadék vagy részesedés.

A vevő felé be kell mutatni a cég helyzetét, vagyonát, és ezek ismeretében következik a megegyezés az adásvétel feltételeiben, ellenértékében, és végül ügyvéd segítségével a szerződéses feltételek meghatározása következik, majd az ügyvéd általi szerződés előkészítése, annak véglegesítése és aláírása. Az eladás a cégdokumentáció és a teljes átadás-átvétel folyamatával zárul.

Van itt még valami, amiről jobb nem megfeledkezni!

A cégeladásnak adóvonzata van abban az esetben, ha az eladási ár az eladó által a cégbe invesztált összeget, valamint a saját tőkét meghaladja (veszteséges cégek értékesítése esetén nem keletkezik adófizetési kötelezettség).

Bizonyos költségekkel is jár a cégeladás, melyek az alábbiak lehetnek: az átvilágítással járó költségek (például könyvelési díj, ingatlan-értékbecslő díja), ügyvédi költségek, illeték, vagyon átadás-átvétele során felmerülő költségek.

A cégeladás folyamata nem kockázatmentes, így érdemes a folyamat lépéseihez szakemberek segítségét igénybe venni, így biztosítható, hogy a hiányosságokat időben feltárják és pótolják, valamint, hogy a vonatkozó jogszabályoknak teljes körűen megfeleljen a cégeladás.

Ha szakszerű segítségre van szüksége, keresse cégünket bizalommal!