Ha már megtalálta interneten a számára ideális ingatlant vagy már meg is nézte, van pár dolog, amiről nem szabad megfeledkeznie, mielőtt szerződést köt. Az ingatlanvásárlás lehetséges buktatói következnek.

1. Ha megvan a kiszemelt ingatlan, nézze meg, hogy nincs-e fenn ugyanaz az ingatlan alacsonyabb áron is valamelyik ingatlanos oldalon.

Számos esetben ugyanis eltérő árú hirdetések is vannak ugyanarra az ingatlanra. Ennek oka, hogy az eladó az egyes ingatlanosokkal külön tárgyal. Ők általában nem tudnak egymásról, így ahány ingatlanközvetítőt bíz meg a tulajdonos, annyiféle ár lehetséges.

Persze ha ők gondosan ellenőrzik a kínálatot, akkor ugyanannyiért vagy kicsit alacsonyabb áron adják fel a hirdetést. De előfordulhat az is, hogy ez a piacfelmérés és ellenőrzés elmarad, így a meghirdetett ár jelentősen eltérhet egy másik hirdetéstől (általában felfelé).

Előfordult olyan eset, hogy egy eladó telekért az egyik hirdetésben 32 millió forintot kértek, a másikban 24 millió forintot. Ráadásul mindkettőt ugyanannak az ingatlanirodának egy-egy munkatársa tette fel a hirdetőoldalra.

2. Az ingatlan tulajdoni viszonyainak áttekintése ingatlanvásárlás előtt

Ezt a tulajdoni lap segítségével teheti meg, amelyet Ön az ügyfélkapun vagy az ügyvéd maga is meg tud tekinteni. Ebből kiderül, hogy ki a tulajdonos vagy ha több tulajdonos van, ők milyen arányban tulajdonolják az ingatlant. Ezen kívül ebből megtudható, hogy van-e haszonélvezeti jog jogosult, özvegyi jog jogosult vagy valamilyen szolgalmi jog bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.

Ingatlan adásvételi szerződést csak ügyvéd által lehet kötni. Ő minden esetben ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatokat. De már például a foglaló átadását megelőzően is kiemelten fontos ezen jogi tényekkel tisztában lenni (ha a foglaló átadására nem az adásvételi szerződés aláírása után kerül sor).

3. A társasház, lakók és a lépcsőház viszonyainak megismerése, a társasház rendezett-e?

Vannak olyan társasházak, ahol néhány elviselhetetlen lakó megnehezíti vagy adott esetben akár megkeseríti a többi ott lakó életét. Ilyen esetben nehezebb az ingatlan eladása. Az eladó ilyen esetben abban érdekelt, hogy a vevő ezen információkról ne szerezzen tudomást. Hogy Önt ne érje csalódás, a vásárlás előtt hívja fel a közös képviselőt, csöngessen be néhány másik lakóhoz és érdeklődjön tőlük. Adott esetben olyan információkhoz juthat így, amellyel egy csalódástól óvja meg magát vagy a vételárból akár engedményt kérhet erre hivatkozva.

4. Az utca és a környék megismerése – ehhez el kell menni több napszakban is, pl. reggel van-e dugó és mekkora?

ingatlanvásárlás Netügyvéd.com 7 dolog amit mindenképp tegyen meg ingatlanvásárlás előtt

Érdemes több napszakban és a hét több napján is ellátogatni a ház környékére. Előfordulhat például, hogy hangos szórakozóhely működik a közelben vagy az amúgy nyugodt bár éjszaka hangos bulik helyszíne.

A közlekedési lehetőségek megismerése is kulcsfontosságú. Lehet ugyanis, hogy egy lakás közelebb van például a munkahelyéhez, de az adott útszakaszon jellemző állandó reggeli dugók miatt mégsem fog hamarabb beérni.

5. Nézze meg a környék hasonló eladó lakásait a konkrét ingatlanvásárlás előtt

Ez alapján tudja majd értékelni, hogy mennyire a piaci átlagáron kíván vásárolni. Ha a lakás ára a környék hasonló lakásainak árát jelentősen meghaladja, akkor meg kell nézni, hogy az ingatlan tényleg többet ér-e azoknál vagy pedig az eladó által kért vételár túlzottan magas.

Előfordulhat, hogy amikor meghirdeti az ingatlanát a tulajdonos, az érzelmi kötődése miatt nagyobb értéket tulajdonít a lakásnak, mint amit az ténylegesen ér. Ezt általában korrigálja a piac, azaz a meghirdetett áron nem kel el, így kénytelen lesz csökkenteni az árat.

6. Számoljon az ingatlanvásárlás költségeivel is (illeték, ügyvédi díj)

Az ingatlanvásárlás illetéke az ingatlan vételárának 4%, melyet a vevőnek kell megfizetni az ingatlanvásárlást követően. Első lakás vásárlása esetén ennek a felét elengedi az állam, ha erre vonatkozó kérvényt nyújt be.

Az ingatlan adásvételi- szerződést csak ügyvéd készítheti, előtte kell aláírni, melyet ő ellenjegyez és ő küldi be a földhivatalba. Ezt megbízási szerződés alapján végzi ellenszolgáltatás fejében. Az ügyvédi munkadíj 0,5-1%.

7. Keressen egy megbízható ügyvédet, aki megírja és ellenjegyzi az ingatlan-adásvételi szerződést

Az ingatlan adásvételi szerződés és a benne foglaltak megalapozzák az ingatlanvásárlás sikerét és segítenek elkerülni az esetleges problémás helyzeteket vagy akár a pert. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megbízható és ezen a szakterületen jártas ügyvédet válasszon.

Olvasson tovább! Legújabb cikkeink: